Proms-concert de experience van het dorp

dinsdag 6 juni 2017 – 11:08|door Lonneke van der Spek – Weekblad voor Gemert-Bakel

DE MORTEL – Afgelopen weekend was de zevende editie van het proms-concert in De Mortel van fanfare St. Lucia & Friends. Zo’n twee derde deel van het hele dorp maakte deze ‘experience’ mee. Maar of er na deze editie over een paar jaar weer een soortgelijk spektakel komt, is nog even afwachten.

Foto: Johan van de Laar

Een grote loods in De Mortel helemaal in thema gehuld; dit jaar ‘stars and stripes’ ofwel Amerika, met muziek, dans, een mystry guest en met zeker zo’n 1000 bezoekers. Dat is het proms-concert, ook wel de experience genoemd, van de Mortelse fanfare St. Lucia. Het klinkt misschien wat ouwbollig, een concert van de fanfare. Maar dat is het zeer zeker niet. Met nummers van Beyoncé, Bruce Springsteen, Prince en Johnny Cash en een spectaculaire show met zang en dans eromheen is het toch heel wat anders dan een traditioneel optreden van de fanfare. Zo zit er ook ieder jaar een mistery guest in de show. Dit jaar is dat de Noa groenen uit Gemert, finaliste bij het televisieprogramma Idols afgelopen jaar.

“Bijna iedereen in De Mortel is er bij betrokken”

Uitverkocht
Iedere Experience wordt een ander thema gekozen. “Een aantal eerdere thema’s waren; disco and soul, musicals, de vijf elementen en een met de top 1000 aller tijden, die heette All times Experience”, zegt Lucile Heesakkers, een van de organisatoren. “Er komt in ieder geval wel altijd het woord experience in voor.” Waarom dit jaar voor het thema Amerika is gekozen, heeft niet echt een actuele aanleiding. “Dat kwam er gewoon uit met de brainstorm,” aldus Lucile.
Het is inmiddels de zevende Experience van Sint Lucia. De eerste keer was in 1999, de laatste keer drie jaar geleden. Iedere keer wordt het evenement een beetje groter. Dat de experience een succes is, blijkt niet alleen uit de hoeveelheid publiek wat er op af komt, maar ook aan de omvang. Dit jaar hebben ze voor het eerst een dag extra georganiseerd, een dinershow op vrijdag met 130 eters die helemaal was uitverkocht. “Bijna iedereen in De Mortel is er bij betrokken”, zegt Lucile. “De muzikanten, de vrijwilligers en ook het publiek komt grotendeels uit het dorp zelf. We krijgen hulp van mensen die helemaal geen lid zijn van de fanfare. Die melden zich spontaan aan.” Ook het lokale bedrijfsleven ondersteunt het evenement. Het lokale restaurant De Wilg heeft het menu geleverd voor de dinnershow op vrijdagavond. Een menu met asperges, afkomstig van Toon van Dinter, ook lid van fanfare St. Lucia en tevens de eigenaar van de loods waarin het evenement plaatsvindt. “Het aspergeseizoen is nog niet afgelopen, dus het was een hele klus om de enorme loods van de familie van Dinter te ontruimen en schoon te maken. “Drie jaar geleden, bij de vorige experience, was deze net gebouwd en mochten we hem zelfs ‘inzegenen’”, zegt Lucile.

Vergt veel
Dat het proms-concert van De Mortelse fanfare niet jaarlijks plaatsvindt, maar zo eens in de drie jaar, heeft een rede. “Soms zit er drie jaar tussen en er zat ook ooit vijf jaar tussen,” aldus Heesakkers. “Het vergt heel veel van de organisatie en de mensen die meedoen. We zijn zeker een jaar bezig met voorbereiden. Dan is het daarna ook wel weer even genoeg. Daarom moet je zoiets ook niet ieder jaar doen. Dan blijft het ook leuk om te doen en speciaal.”
Of er over een jaar of drie weer een proms-concert komt, is nu nog niet helemaal duidelijk. Lucile: “De dirigent Jean Paul Verhofstad stopt binnenkort na 22 jaar bij onze vereniging. “Hij was het creatieve brein van de Experience en degene die heel veel deed. De fanfare is al wel op zoek naar een nieuwe dirigent. We hopen natuurlijk dat die net zo creatief is als deze en dat hij ook zin heeft om in de toekomst weer een nieuwe experience te gaan maken. Maar dat is nog even afwachten.”